Op 16 maart 2021 diende de Tweede Kamer een wetsvoorstel in voor de “Wet werken waar je wil.” Met dit voorstel werd beoogd thuiswerken wettelijk mogelijk te maken, en daarmee de mogelijkheden voor werknemers te vergroten om hun arbeidsplaats te kiezen. Wat is de huidige stand van zaken met betrekking tot dit veelbesproken onderwerp?
Op dit moment bestaat de “Wet flexibel werken,” die werknemers het recht geeft om hun werkgever te verzoeken de arbeidsplaats te wijzigen. Dit verzoek kan echter relatief eenvoudig worden afgewezen na een gesprek tussen de werkgever en werknemer, gevolgd door de beslissing van de werkgever. Het wetsvoorstel, de “Wet werken waar je wil”, beoogde deze situatie te veranderen. Het zou ertoe leiden dat werkgevers een verzoek tot wijziging van de arbeidsplaats alleen kunnen weigeren als daar een zeer goede reden voor is, op basis van redelijkheid en billijkheid. In dat geval zou de werkgever in principe dus moeten instemmen met het verzoek, net als nu al het geval is bij een verzoek om aanpassing van werktijden of arbeidsduur.
Thuiswerken alleen in overleg
De Eerste Kamer heeft in september 2023 het wetsvoorstel “Wet werken waar je wil” verworpen. Dit betekent dat de wetswijziging voorlopig niet zal worden doorgevoerd. Toch betekent dit niet het einde van thuiswerken als mogelijkheid. Werknemers kunnen nog steeds, in overleg met hun werkgever, afspraken maken over thuiswerken. Wel blijft de werknemer hierbij afhankelijk van de medewerking van de werkgever.
Meer weten of vragen?
Het is mogelijk dat het verworpen wetsvoorstel terugkomt op de tekentafel en in de toekomst opnieuw wordt besproken. In dat geval horen wij hier later meer over. De arbeidswetgeving blijft in beweging en wij houden de relevante ontwikkelingen scherp in de gaten. Heeft u vragen of dit onderwerp of over andere arbeidsrechtelijke onderwerpen? Bijl Advocatuur staat u graag te woord.